Kvalitné slnečné okuliare

Materiál z ktorého sa okuliare vyrábajú môže byť problémom. Rám z lacných okuliarov  môže pri  údere spôsobiť zranenie oka skôr. Je to veľká hrozba, najmä u pohybovo aktívnych detí, sú nekvalitné sklá, ktoré sa môžu pri páde ľahko rozbiť a spôsobiť poškodenie oči.

Pôsobenie ÚV lúčov  je však najväčšie nebezpečenstvo, ktoré oči neobťažuje či neobmedzuje a preto ho po dlhé roky nevnímame. Až kým po vyšetrení zraku doktor nediagnostikuje vážne ochorenie.

Tri druhy ultrafialového žiarenia

Pre ľudský zrak sú nebezpečné tri druhy ultrafialového žiarenia. ÚVC lúče na zem ani nedopadnú, ak by sa tak stalo, mohli by tak spôsobiť ťažké popáleniny. Veľmi nebezpečné je aj ÚVB žiarenie, ktoré však dopadá do výšky dvoch kilometrov. V prípade kontaktu okom uvoľňujú lúče vysokú energiu, ktorá sa vstrebáva do rohovky a dochádza k vážnym chorobným zmenám.

Najčastejším zdrojom problémov sú ÚVA lúče, ktoré pôsobia priamo na šošovku a môžu vyvolať kataraktu čiže sivý zákal. Štatistiky uvádzajú, že až 20 percent tohto ochorenia spôsobuje práve slnečné žiarenie. Problém sa dá riešiť operatívne, keď sa poškodená šošovka odsaje a nahradí sa umelou.

Horšia možnosť je degenerácia sietnice. Poškodenie je nezvratné a pacient až do konca života vidí v pohľade čierny fľak. V USA je toto žiarenie najčastejším dôvodom slabozrakosti ľudí nad sedemdesiat rokov.

Dôležitá je aj farba skiel okuliarov

Pri výbere módnych typov slnečných okuliarov treba zvážiť aj ich účel. Ak ich používate pri častých návštevách hôr, nemali by im chýbať bočnice, ktoré odrážajú všetky nepriame lúče dopadajúce v šikmých uhloch. Podobný výber platí aj pre tých, ktorý sa pohybujú pri vode alebo na piesku. 

Tvar okuliarov by mal zodpovedať aj veľkosti a črtám tváre. Príliš malá vzdialenosť medzi očami a sklami môže kumulovať infražiarenie a minimálny priestor na cirkuláciu vzduchu spôsobí jeho prehriatie, takzvaný skleníkový efekt.

Aj farba skiel určuje ich kvalitu. Najnevhodnejšia je modrá farba, ktorá rozširuje zrenice a tým prepúšťa ešte viac ÚV žiarenia. Neodporúča sa ani zelená, najideálnejšie sú sivé a hnedé odtiene. Vyvarovať sa treba rôznych módnych odtieňov oranžovej, červenej a ružovej, ktoré oko skôr dráždia a okolie farebne skresľujú.

kvalitné slnečné okuliare Ray-Ban Aviator

Ak sa rozhodnete kúpiť slnečné okuliare niekde na ulici, musíte počítať s tým, že takéto okuliare Vaše oči nebudú dostatočne chrániť. Kvalitné slnečné okuliare nájdeme len v očnej optike a špecilizovaných obchodoch. 

Ako dobre vidieť

Kupovať slnečné okuliare len v očných optikách, lacnejšie okuliare z neodborných zdrojov nás pred ÚV žiarením chránia len z 30 a menej percent, namiesto šošoviek majú často len lisované fólie, ktoré deformujú obraz a potom spôsobujú bolesti hlavy.

Netreba zabúdať, že ÚV žiarenie preniká aj cez mraky, nestačí nosiť okuliare len na priamom slnku
ale aj pri veternom počasí, aby sme zabránili vniknutiu cudzích predmetov do oka, alergikom sa odporúča uprednostniť plastové pred kovovými rámami.

Zabezpečiť kvalitné slnečné okuliare pre deti, a nevystavovať ich priamemu slnku, pretože detská vnútroočná šošovka je číra, nie je pigmentovaná, preto je neschopná zachytávať UV žiarenie.

Slnečné okuliare Ray Ban, Novinky tejto sezóny! Na výber máte z rôznych modelových typov aj farebných prevedení. Plastové okuliare taktiež aj slnečné okuliare s kovovým rámom. Navšívte náš e-shop, stačí si len vybrať:

Slnečné okuliare Wayfarer - čierne
Priťahujú nielen svojim známym a populárnym tvarom rámu, ale najmä sú potiahnuté kožou čiernej farby.

Slnečné okuliare High street, ktoré sú elegantným módnym doplnkom. S ľahkosťou sadnú viacerým typom tváre.

Slnečné okuliare Highstreet

Slnečné okuliare Ray-Ban Active lifestyle