Ochrana očí pred slnkom

Tiež nosíte slnečné okuliare celý deň, pretože vám tento nutný módny doplnok a ukazovateľ spoločenského statusu jednoducho pristane? S príchodom teplých a slnečných dní by sme však nemali zabudnúť na ich pôvodný účel - ochranu očí. Vyberte si dobre!

kvalitné slnečné okuliare

Prvoradou požiadavkou na slnečné okuliare je kvalitná ochrana pred UV žiarením, ktoré má škodlivé účinky na očnú šošovku aj rohovku. Už krátkodobý pobyt na slnku môže spôsobiť zápal rohovky. Očná šošovka je jednou z mála častí ľudského tela, ktorá nemá schopnosť regenerácie. Rovnako tak si môžete trvalo poškodiť aj sietnicu.

Nekupujte okuliare bez označenia 

Pamätajte na to, že nálepka s údajom na okuliaroch za pár drobných môže beztrestne hovoriť čokoľvek. Rozumnejšie je preto vyberať okuliare u predajcov, kde k nim dostanete aj certifikát. Filter vašich okuliarov si môžete nechať zmerať v optike.

Kompletnú ochranu zdravia našich očí a tiež citlivej pokožky okolo nich poskytujú väčšie typy okuliarov. Mali by dosahovať až k lícnymi kosťami. Tým zabraňujú napríklad tvorbe vrások a tienia zrak z rôznych uhlov.

Aké okuliare sú vhodné pri riadení auta?

Pamätajte tiež, že zafarbenie šošoviek môže ovplyvniť vnímanie farieb, na čo je dôležité myslieť predovšetkým vtedy, ak používame okuliare pri šoférovaní auta. Práve pre vodiča sú vhodné šošovky s polarizačným filtrom, ktoré do vodičovho oka prepustia len niektoré slnečné lúče, takže bránia oslneniu. Polarizačné okuliare dokážu minimalizovať odlesky svetla napríklad na vodnej hladine a sú tak vhodné aj pre použitie pri rôznych športových aktivitách.