Slnečné okuliare na každé ročné obdobie

Slnečné okuliare sú bezpochyby jedinečným módnym doplnkom, ktorý dotvára náš osobný štýl. Vyberať si môžeme z nespočetného množstva tvarov, farieb, typov rámov aj cenových relácií. Nechajme ale módu bokom a pozrime sa na to, prečo sú slnečné okuliare pre ochranu nášho zraku dôležité nielen v lete.

Chráňte sa pred UV žiarením

Slnečné okuliare predstavujú ideálnu ochranu pred ultrafialovým žiarením. To môže spôsobiť šedý zákal (kataraktu), ktorý je celosvetovo najčastejšou príčinou slepoty. Hrozí tiež veľmi bolestivé spálenie štruktúr oka - rohovky, spojovky a sietnice -, ktoré síce obvykle opäť bez následkov zmizne, ale je veľmi nepríjemné.

Okuliare ako ochrana pred rakovinou kože

Pokožka v okolí očí a na viečkach je veľmi jemná, a preto je náchylná k vzniku rakoviny kože. Značkové okuliare s UV filtrom sú vhodnou ochranou pre tieto oblasti.

Slnečné okuliare na každé ročné obdobie

 

Päť tipov pre zdravé oči

  1. Nasaďte si slnečné okuliare, kedykoľvek sú vaše oči vystavené UV žiareniu. To sa týka aj letných dní, kedy je zamračené, alebo naopak zimných mesiacov pri pobyte na snehu, pri vode alebo vo vyšších nadmorských výškach, kde má slnko oveľa väčšiu silu.
  2. Kúpte si kvalitné okuliare, ktoré vám poskytnú dobrú ochranu. Okuliare by mali blokovať pokiaľ možno 100 percent UVA i UVB lúčov a prepustiť 75-90 percent viditeľného svetla. Rozhodujúce by nemala byť cena okuliarov, ale práve ochrana, ktorú vám poskytnú. Ideálne je kupovať okuliare v optike, kde vám personál s výberom poradia a kde máte záruku, že okuliare majú naozaj požadovaný UV filter.
  3. Uistite sa, že povrch skiel okuliarov nie je nijako narušený poškriabaním alebo odrením.
  4. Vyberte vhodnú farbu skiel - žlté okuliare chránia pred modrým svetlom, sivé zase znížia intenzitu svetla bez toho, aby sa zmenila farba predmetov, a pohľad cez ne je tak najprirodzenejší.
  5. Nezabudnite na ochranu očí u detí a teenagerov. Na slniečku zvyčajne strávia oveľa viac času ako dospelí.

Slnečné okuliare do všetkých podmienok:

Najnovší model Clubmaster Aluminium

Novinka Ray Ban Aviator

Okuliare Wayfarer s koženým vzhľadom